משרד הבריאות הרחיב החל מאמש (ד') את צעדי ההתגוננות מפני התפשטות נגיף הקורונה בישראל. ההרחבה כוללת את 11 הצעדים הבאים:
עוד בעניין דומה
ישראלים השבים גם מצרפת, גרמניה, שווייץ, ספרד ואוסטריה יחויבו מעתה בבידוד בית למשך 14 יום. תחולת החובה הזאת היא רטרואקטיבית, כלומר מיום עזיבת היעד. חמש מדינות אירופאיות אלו מצטרפות לרשימת המדינות שחובה זו הוחלה עליהן עוד קודם לכן, ביניהן איטליה והמדינות האסיאתיות שהן המוקדים העיקריים של התפרצות הנגיף בעולם.
כמו כן, זרים מחמש המדינות שצורפו מאמש לרשימה לא יוכלו להיכנס לישראל, אלא אם יציגו יכולת מוכחת לבידוד בית. יישום החלטה זו ייכנס לתוקף רק בימים הקרובים.
כן הורה משרד הבריאות על איסור גורף לקיום כנסים בינלאומיים בישראל. תושבי ישראל השבים מכינוסים בינלאומיים בחו״ל יחויבו גם הם בבידוד בית למשך 14 יום. על עובדי מערכת הבריאות הוטל איסור גורף לצאת לחו"ל. חל איסור לקיים אירועים המוניים והתקהלויות שבהם משתתפים יותר מ-5,000 איש. חל איסור על השתתפות בהתכנסויות של מעל 100 איש לאנשים שחזרו מכל יעד בחו״ל ב-14 הימים האחרונים. הומלץ לנציב שירות המדינה להטיל אסור גורף על יציאות עובדי שירות המדינה לחו"ל, עד להודעה חדשה.
לבני 60 ומעלה ולבעלי מחלות רקע כרוניות ובהן מחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות נשימתיות או אנשים שהמערכת החיסונית שלהם בדיכוי עקב טיפולים שהם מקבלים - הומלץ להימנע מהתקהלויות וממגע עם אנשים ששבו מכל יעד בחו״ל או עם בעלי תסמינים של קורונה או אנשים החשודים כחולים.
מעתה, תיירים המגיעים לישראל והתברר ששהו באיראן, עיראק, סוריה ולבנון ב-14 הימים האחרונים, לא יורשו מעתה להיכנס לארץ.
משרד הבריאות המליץ להקפיד הקפדה יתרה על היגיינה ולהימנע מלחיצות ידיים. קודם לכן קרא הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו, לציבור "להימנע מנישוק מזוזות בשל התפשטות נגיף הקורונה". הוא פרסם גילוי דעת שבו נכתב: "אין ספק שאין לנשק מזוזות ואין לגעת בהן כלל".
סדרת הצעדים הללו נמסרה בתדריך מיוחד לתקשורת שקיים משרד הבריאות בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבריאות יעקב ליצמן, ראש המל"ל, מנכ"ל משרד הבריאות, ראש שירותי בריאות הציבור פרופ' סיגל סדצקי וד"ר אורלי ויינשטיין העומדת בראש חטיבת בתי החולים הממשלתיים. השר ליצמן התבטא בתדריך בהתייחסו לאיסור על כנסים של מעל 5,000 משתתפים: "אנחנו לא אוהבים בכלל שאנשים ישתתפו עתה בכנסים. אין לנו שליטה מאיפה (האורחים) באו".
ראש הממשלה אמר, בין השאר: "אנחנו בעיצומה של מגיפה עולמית. לא קוראים לזה כך אבל זו האמת. ייתכן שהיא מהמסוכנות ביותר שהיו במאה השנים האחרונות". שר הבריאות הוסיף: "אנחנו רגע – וזה לא רחוק – ממגיפה עולמית".

מחלקה מאשפזת לחולי קורונה תיפתח בכל בתי החולים בישראל. בצילום: מעבדה לוירולוגיה ב"סורוקה" לביצוע בדיקות לזיהוי נגיף הקורונה
קודם לכן הודיע שירות בתי הסוהר כי יצמצם תנועת אסירים במתקני הכליאה ויאפשר ביקורים רק מאחורי מחיצת זכוכית, כחלק מההיערכות בו למניעת הידבקות בנגיף. בנוסף החל שב"ס בהצטיידות וברכישת ציוד מיגון וציוד רפואי נוסף עבור הצוות. הוחלט על צמצום כניסות אזרחים שלא לצורך חיוני לבתי הסוהר. כל הנכנסים יידרשו לחתום על טופס הצהרת בריאות. קליטת עצורי שטח מצה״ל והמשטרה תיעשה בהתאם להנחיות גורמי הרפואה תוך התארגנות לביצוע בידוד מוחלט של אגפים בבתי הכלא, ובמקרה הצורך יוטל בידוד של מתקן שלם.
משרד הבריאות הודיע גם כי נער שנדבק בנגיף הספיק לפני שנכנס לבידוד להיות בין אלפי הצופים בדרבי התל אביבי בכדורגל שנערך בשבוע שעבר באיצטדיון בלומפילד. הנער מסר פרטים על האזור באיצטדיון (שער 8), השורה ומספר המושב שבו ישב במהלך המשחק. תחילה היתה הערכה שכ-5,300 אנשים שהיו באזור המסוים באותו יציע יידרשו להיכנס מיד לבידוד, אבל מאוחר יותר, לאחר השלמת חקירה אפידמיולוגית מפורטת, הוגבלה ההוראה הזאת רק על 77 האנשים שישבו בקרבתו של הנער והם נקראו להיכנס לבידוד ביתי.
לאחר שמשרד הבריאות הודיע כי גם המרכזים הרפואיים איכילוב בתל אביב וברזילי באשקלון, בנוסף ל"שיבא" ורמב"ם, יקלטו חולי קורונה אם מספרם של הנדבקים ילך ויגדל בימים הקרובים, בירור על ההכנות שנעשות לקראת קליטה כה נרחבת של חולים העלתה שלא כל בתי החולים ערוכים מיידית לתרחיש הזה. בדיווח שפרסמה מיטל יסעור בית-אור ב"ישראל היום" נמסר כי "גורם במערכת הבריאות אמר: "אגף הבידוד ב'ברזילי' סמוך מדי לחדרי הלידה".
ב"ברזילי" הסבו מחלקה פנימית לבידוד. ב"איכילוב" מסרו כי בית החולים יוכל להיערך לקליטת חולה רק החל מיום ראשון הקרוב כדי להשלים את ההיערכות בהתאמת התשתיות לקליטת המטופלים.
מנכ"ל "הדסה", פרופ' זאב רוטשטיין, אמר ל"ידיעות אחרונות" כי בתי החולים בעין כרם והר הצופים לא מתכוונים להיערכות מסוג זה "כי המצב הכספי ב'הדסה' לא מאפשר לנו לבזבז עתה כסף מיותר. אנחנו צריכים את הכסף שלנו בשביל החולים הקיימים. במקרה שיגיע אלינו חולה קורונה, הוא יועבר ל'שיבא' או שישלח לבידוד בביתו. כל החולים הקלים יכולים להימצא בבתיהם. לא צריכים להיות בבתי חולים", אמר פרופ' רוטשטיין.
לעומת זאת, ב"שערי צדק" נעשתה היערכות שונה במקצת. בבית החולים הוקם מערך בדיקה של חולים באזור החניה בצמוד לחדר המיון כדי שלא יצטרכו להיכנס לבניין וכך לסכן אחרים. "בילינסון" בפתח תקווה הודיע כי קלט חולה שנדבק בנגיף והוא מאושפז בחדר עם לחץ אוויר שלילי ומטופל על ידי צוות ממוגן ומיומן. גם ב"סורוקה" בבאר שבע הוכשר מתחם ייעודי והוחל בביצוע בדיקות מעבדה לזיהוי מהיר של הנגיף. ב"סורוקה" נערכים לקליטה של עד 30 מטופלים. היערכויות דומות הכוללות הקצאת יחידה ייעודית הושלמו בבתי החולים העמק בעפולה וב"פדה-פוריה" שליד טבריה.
בראיון ל-ynet אמר אתמול המשנה למנכ"ל "שיבא", פרופ' ארנון אפק: "ידענו שתהיה עליית מדרגה. מה שאנחנו רואים עתה מול עינינו, איננו אובדן שליטה. אם יש מסר אחד שצריך להעביר לציבור כולו הוא: תבצעו את מה שמשרד הבריאות אומר לכם. אתם מגנים לא רק על עצמכם אלא על הסביבה של כולנו".
עוד אמר פרופ' אפק: "עד כה התפשטות נגיף הקורונה בישראל נבלמה, אך ורק בזכות העובדה שאזרחים מילאו אחרי ההנחיות. אבל אי אפשר להצמיד שוטר לכל אחד. כל אחד מאיתנו חייב גם לזכור: אי מילוי הנחיות משרד הבריאות זו עבירה על החוק. כולם צריכים להיות שומרי חוק ובוודאי באירוע הנוכחי. משרד הבריאות הותקף כאשר פתח במהלכים השונים, ועכשיו מבינים שלא הגזים".
על פי צפי של משרד הבריאות, בימים הקרובים יימצאו בבידוד ביתי עד 100 אלף ישראלים. כיום, ההערכה היא שכבר מצויים בבידוד קרוב ל-50 אלף. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר אמש לערוץ 12: "כרגע המצב בשליטה כיוון שאנחנו יודעים את זהותו של כל מי שנדבק, מתחקים אחרי מסלול תנועתו ומאתרים את אלה שבאו עימו במגע. אם המספרים יגדלו – ובכלל זה גם יתקבלו החלטות על חובת בידוד גם בהקשר לשבים מארה"ב, כנראה בתוך שבוע עד עשרה ימים – יהיה צורך לעבור למהלכים אחרים לחלוטין וההנחיות יהיו אחרות".
פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מסר כי הלימודים במוסדות החינוך יימשכו כרגיל בשלב הזה, אבל ימי סטודנטים, למשל, יצטרכו להתבטל. כבר אמש נמסר כי אירועים שונים שנקבעו לימים הקרובים, לרבות אירועי פורים, בוטלו, ביניהם העדלאידע בחולון, מרתון ירושלים, הופעות של אמנים, אירועים שמקיימות חברות לעובדיהן ומשחקי כדורגל.
משרד הבריאות הודיע על השקת אפליקציה למידע, דיווח והדרכת מטופלים בנושא הקורונה - CoronApp. האפליקציה, בשיתוף פעולה עם חברת "בילונג לייף", רשת חברתית לניהול מחלות, כוללת הדרכה לאופן ההתגוננות בפני וירוס הקורונה, הודעות ועדכונים שוטפים ישירות מחמ"ל משרד הבריאות, מסלולי חשיפה לקורונה, דיווח על בידוד בית, הדרכה לגבי אופן השהייה בבידוד וקהילות לתמיכה וחיזוק החוסן.