בדומה ללונג קוביד, שבו התסמינים נמשכים לאחר שהזיהום חלף, זיהומים אחרים בדרכי הנשימה עלולים לגרום לתסמינים מתמשכים גם לאחר שההצטננות חלפה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת eClincialMedicine של The Lancet.
עוד בעניין דומה
"המחקר חשוב כי לא רק שהוא מאשר את ההשפעה העצומה שיכולה להיות לנגיף הקורונה לטווח הארוך, אלא גם מדגיש שאנשים עם זיהומים אחרים בדרכי הנשימה עלולים להתקשות להתאושש מהאפיזודה האקוטית", אמרה המחברת הראשית של המחקר, ד"ר ג'וליה ויוואלדי, סטטיסטיקאית ואפידמיולוגית מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון ל-CNN.
על פי מחקר משנת 2022, 1.3% מהילדים ו-6.9% מהמבוגרים דיווחו על תסמיני לונג קוביד, שהוגדרו כסימפטומים שנמשכים לפחות שלושה חודשים לאחר ההדבקה. לדברי ד"ר ויואלדי, מחקרים קודמים על תסמינים מתמשכים התמקדו בעיקר במחלות קשות וכי מגיפת הקורונה היא אחת הפעמים הבודדות שבהן המחקר הרפואי לא התמקד רק באנשים שאושפזו. "יש להביא את הלונג קוביד לתשומת לב הציבור והקהילה הרפואית. יש עדיין דרך לעשות כדי ללמוד כיצד להקל על הסימפטומים, אך ברור מהניסיון עם לונג קוביד שיש להתייחס לתסמינים מתמשכים יותר ברצינות".
במחקר הנוכחי נכללו 10,171 משתתפים, 1,311 (12.9%) עם זיהום SARS-CoV-2 ו-432 (4.6%) עם תסמונת מצוקה נשימתית חריפה Acute respiratory infectionsי(ARIs) ללא קוביד. שני סוגי הזיהום קשורים לשכיחות או לחומרה מוגברת של רוב הסימפטומים ולירידה ב-HRQoL בהשוואה לאנשים שאינם סובלים מזיהום.
למשתתפים עם זיהום ב-SARS-CoV-2 היה סיכוי מוגבר לבעיות בטעם/ ריח ולסחרחורת, בהשוואה למשתתפים עם תסמונת מצוקה נשימתית חמורה ללא קוביד. מודלים נפרדים של LCAי(latent class analysis) זיהו שלוש קבוצות של חומרת סימפטומים עבור כל סוג זיהום. בקבוצות החמורות ביותר (המייצגות 22% מהמשתתפים משתי הקבוצות), למי שנדבק בזיהום SARS-CoV-2 היתה סבירות גבוהה יותר לבעיות בטעם וריח (הסתברות 0.41 לעומת 0.04), לנשירת שיער (0.25 לעומת 0.16), להזעה חריגה (0.38 לעומת 0.25), לדופק חריג של הלב (0.43 לעומת 0.33) ולבעיות זיכרון (0.70 לעומת 0.55) מאשר למי שסבל ממצוקה נשימתית חמורה שאינה קורונה.
החוקרים סקרו יותר מ-10,000 אנשים וביקשו מהם לדווח אם יש להם אחד מ-16 התסמינים שנמצאו בלונג קוביד. הנחקרים נשאלו אם נדבקו בקורונה או בזיהום אחר בדרכי הנשימה או לא.
על פי המחקר החדש, אנשים שנדבקו בקורונה ואלה שסבלו מזיהומים אחרים בדרכי הנשימה היו בסבירות גבוהה יותר לסבול מתסמינים מתמשכים בהשוואה לאלה שלא היו להם שום זיהום מאז מאי 2020. התסמינים כללו עייפות, קוצר נשימה, סחרחורת, קשיי ריכוז, בעיות זיכרון, בעיות קיבה, שיעול ובעיות שינה וגם בעיות בריאות אחרות שאולי השפיעו על התסמינים הללו והובאו בחשבון.
על פי המחקר, אי אפשר לומר כמה זמן יכולים להימשך תסמיני הצטננות ארוכה בהשוואה ללונג קוביד, אך ייתכן שממצאי המחקר יניעו מחקרים נוספים להבנה, אבחון וטיפול בתסמונות לאחר זיהום.
ד"ר דיוויד סטריין, פרופסור חבר ויועץ כבוד בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אקסטר בבריטניה, שלא היה מעורב במחקר, ציין כי זהו המחקר הראשון שחוקר את התופעה למרות שאין מדובר בתופעה חדשה. מגיפת השפעת של 1918 הותירה אנשים רבים עם תסמינים שנמשכו עשרות שנים", אמר. "היום בבריטניה, כ-280 אלף איש חיים עם Myalgic Encephalomyelitis (ME, הידועה גם בשם תסמונת עייפות כרונית) ורבים מהם מדווחים על מחלה ויראלית ראשונית כגורם לכך".
ד"ר פיטר אופנשו, פרופסור לרפואה נסיונית באימפריאל קולג' בלונדון, שלא היה מעורב במחקר, סיכם: "יש לצפות לחזרה איטית לנורמליות ולא לחזרה מיידית לפעילות מלאה לאחר זיהום חריף בדרכי הנשימה, מכל סיבה שהיא".