חדשות

במשרד הבריאות שוקלים להקדים את מתן חיסון HPV

הוועדה המייעצת לחיסונים ומחלות זיהומיות המליצה למשרד הבריאות להקדים את מתן המנה הראשונה של החיסון נגד נגיף הפפילומה לגיל תשע-עשר שנים | המטרה: להגביר את ההיענות ובעיקר בחברה החרדית

חיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי, HPV (צילום: אילוסטרציה)

במשרד הבריאות שוקלים להקדים את מתן החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי (HPV), הגורם לסרטן צוואר הרחם, סרטן הפה והלוע וסרטן הפין. על כך דיווחה אתמול (ב') מיטל יסעור בית-אור בישראל היום.

על פי הדיווח, הוועדה המייעצת לחיסונים ומחלות זיהומיות, בראשות פרופ' אלי סומך, המליצה למשרד הבריאות להקדים את מתן המנה הראשונה של החיסון לגילי 9־10 – כיתות ד'-ה' במקום בכיתות ז'-ח', בין השאר כדי להגדיל את ההיענות, בעיקר במגזר החרדי, וכן בהתאם למחקרים בעולם שמצאו כי מתן מוקדם מעלה את התגובה החיסונית ואת היעילות של החיסון.

כדי להקדים את גיל מתן החיסון יש צורך בתקציב ייעודי לנושא במשך כארבע שנים, שיאפשר המשך "כיסוי לשנתונים שיפספסו" את מועד החיסון. יו"ר שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, ציינה בכנס "איכות ברפואה" בשבוע שעבר כי נערך פיילוט להקדמת החיסון מכיתות ח' ל־ז'.

בישראל, כ־250 נשים חולות בסרטן צוואר הרחם מדי שנה ו־100 נפטרות מהמחלה, לצד 100 גברים שחולים בסרטן הפה והלוע וסרטן הפין.

החיסון נגד פפילומה ניתן בכיתות ז' ו־ח' מאז 2016, אולם שיעורי ההיענות נמוכים והגיעו לפחות משני שלישים מהתלמידים (65% ב־2022). לעומת זאת, ההיענות לחיסונים אחרים שניתנים בבתי הספר, כמו החיסון המרובע בכיתה א' או חיסון נגד טטנוס ודיפתריה בכיתה ח', מגיעה לכמעט 92%.

בחברה החרדית שיעורי ההתחסנות במנה הראשונה של חיסון HPV נעים בין 4% ל־10% בלבד. בשנה"ל תש"ף חוסנו 8% מהבנים ו־6% מהבנות במגזר החרדי במנה הראשונה.

בישראל, שיעור ההתחסנות של בני נוער עומד כאמור על 65%. ארגון הבריאות העולמי הציב יעד למיגור הפפילומה ולצורך כך נדרשות התחסנות של 90% מהאוכלוסיה וסריקת צוואר הרחם אחת לשלוש שנים (בדיקת פאפ) בקרב 70% מהנשים. שיעור ביצוע בדיקות הגילוי המוקדם לסרטן צוואר הרחם, שניתנות חינם בסל הבריאות, עומד על 55% בלבד.

נושאים קשורים:  חיסון פפילומה,  חדשות,  משרד הבריאות,  חיסונים,  וירוס הפפילומה האנושי – HPV
תגובות
30.09.2024, 11:53

לצערי החלטה שאינה נעשית בשיקול דעת ראוי. גידולים קשורי HPV אחראים ל 2-3% מכלל הגידולים בארץ (ולפחות מזה מבחינת התמותה).
כאיש הרפואה המונעת אני מברך על דרכים למניעת כל מחלה אבל מאחר ונושא "גבולות המניעה" תופס מקום מרכזי בדיון בעולם, פשוט כי יש גבול למה שאדם מוכן להשקיע במניעת מחלות עם עוד ועוד המלצות לחיסונים (ולכן ירידה ניכרת בביצוע, אנחנו חכמים על הילדים בבתי הספר). מוטב שנשקיע את משאבינו האישיים והכלכליים במניעה וגילוי של מחלות שכיחות פי 10 ופי 100 שאינם מתבצעים היום (בדיקה לגילוי סרטן המעי למשל שיכולה למנוע למעלה מאלף מקרי מוות בשנה מבוצעת על ידי כשליש מהאוכלוסייה בלבד והקמפיין הממשלתי לביצועה הוא עלוב, דומה לכך המאמץ הירוד להורדת שיעורי העישון אחראים לאלפי מקרי מוות בשנה). ניהול הרפואה ברמה ארצית מחייב מבט רוחב ואינו יכול לאפשר לכל ועדה דיסציפלינית להשית את מסקנותיה (גם אם ראויות לכשלעצמן) על המדיניות הלאומית

02.10.2024, 12:25

צודק 100%. לצערינו כנראה יש גם מטרות אחרות חוץ מדאגה לבריאות הציבור.