חדשות

תרופה ליתר לחץ דם עלולה להגביר עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה

מחקר מבן גוריון מראה שלתרופה הפופולרית Nebivolol יש פעילות נוספת - אנטיבקטריאלית | החוקרים: לשקול בזהירות שימוש בתרופה במקרים של זיהומי פסאודומונס ולבחור בקפידה את הטיפול האנטיביוטי

נטילת תרופות. אילוסטרציה

התרופה הקרדיולוגית נביבולול (Nebivolol), המשמשת לטיפול ביתר לחץ דם, עלולה להגביר את עמידות החיידק פסאודומונס לאנטיביוטיקה מסוג ציפרופלוקסצין. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת בן גוריון בנגב בראשות פרופ' אריאל קושמרו וסטודנטית לתואר שלישי יעל קדוש מהמחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה.

במחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת Pharmaceuticals, בחנו החוקרים את ההשפעה של התרופה נביבולול על מספר זני חיידקים נפוצים. המחקר מדגים כי התרופה, המאושרת על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) לטיפול ביתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם, מראה גם פעילות אנטיביוטית ואנטי-ביופילם נגד מספר זני חיידקים.

נמצא כי התרופה מעכבת את הגדילה של חיידק האי קולי, סטפילוקוקוס אוראוס ואצינטובקטר באומני באופן התלוי במינון. עם זאת, ההשפעה על החיידק פסאודומונס אארוגינוזה היתה מוגבלת יותר.

החוקרים מצאו כי החשיפה לנביבולול דווקא מגבירה את יצירת הביופילם (שכבת החיידקים) של פסאודומונס ומעלה את עמידותו לאנטיביוטיקה מסוג ציפרופלוקסצין ובמקביל, היא מגבירה את הרגישות של פסאודומונס לאנטיביוטיקה מסוג טוברמיצין.

המשמעות הקלינית היא שייתכן שמטופל שנוטל נביבולול יכול לקבל טיפול באנטיביוטיקה מסוג טוברמיצין, אך יש להימנע מטיפול משולב עם ציפרופלוקסצין שתהיה פחות יעילה.

לאור הממצאים, החוקרים ממליצים לשקול בזהירות את השימוש בנביבולול בחולים עם זיהומי פסאודומונס ולבחור בקפידה את הטיפול האנטיביוטי המשולב.

פרופ' קושמרו וצוותו מדגישים כי למרות היתרונות הפוטנציאליים של שימוש חוזר בתרופות למטרות חדשות, יש צורך במחקר נוסף כדי לבחון את ההשפעות האפשריות על המיקרוביום ועל התפתחות עמידות לאנטיביוטיקה במטרה לאפשר קבלת החלטות קליניות מושכלות יותר.

נביבולול הוא חוסם בטא סלקטיבי הנמצא בשימוש נרחב לטיפול ביתר לחץ דם ומחלות לב. התרופה מדורגת בין 300 התרופות הנרשמות ביותר, אם כי השימוש בה פוחת בשנים האחרונות עם פיתוח דורות חדשים של חוסמי בטא.

המחקר מדגיש את החשיבות של בדיקת ההשפעות האנטיביוטיות של תרופות שאינן אנטיביוטיקה, במיוחד כאשר הן נמצאות בשימוש נרחב. השפעות אלו עלולות לפגוע גם במיקרוביום ולתרום להתפתחות עמידות לאנטיביוטיקה.

צוות המחקר כלל את יעל שליכטר קדוש, נועה גורביץ', פרופ' יעקב גופס ופרופ' אריאל קושמרו מאוניברסיטת בן גוריון בנגב וד"ר כרם טרלי מאוניברסיטת קפריסין.

נושאים קשורים:  מחקרים,  חדשות,  עמידות לאנטיביוטיקה,  נביבולול,  אוניברסיטת בן גוריון,  פרופ' אריאל קושמרו,  יתר לחץ דם
תגובות

תרופה פופולרית? לא ראיתי אותה בשימוש בכלל ב-20 שנה….
אבל כל הכבוד על המחקר בכל זאת.

אנונימי/ת
24.11.2024, 10:30

לא צריך לצטט כאן מחקרים שפורסמו בעיתוני "פילוני לילדים", "אצבעוני מדעי", וכל שאר עיתוני MDPI. באוניברסיטת תל אביב , למשל, מאמרים שם אינם "ניספרים" לקביעות וקידום אלא אם מצרפים מכתב הסבר מיוחד. במאמר מוסגר - גם לי היה סטודנט שעשה עבודה, קיבל תוצאות, ולא מצאנו מקום לפרסם אותן אלא אחד הפמפלטים של MDPI. יש דברים שהבררה הזה בסדר בשבילם. אבל זה לא משהו לציטוט בפורום קליני שרוב הזמן הוא די מכובד.