משרד הבריאות עדכן בסוף השבוע (ה') כי חמישה פעוטות אובחנו עם שחפת ריאתית בעיר רחובות. מחקירה אפידמיולוגית שביצעה לשכת הבריאות הנפתית עולה כי הפעוטות נדבקו מאחת העובדות בגן. מצבם של כלל הילדים ועובדת הגן טוב. משרד הבריאות ממשיך בחקירה האפידמיולוגית ונמצא בקשר שוטף עם הורי הילדים.
עוד בעניין דומה
על פי ההודעה, עם היוודע האימות לשחפת של עובדת הגן, פעלה לשכת הבריאות הנפתית בשיתוף המחלקה לשחפת במשרד הבריאות, על מנת להסביר להורים את דרכי הפעולה הנדרשות. עוד הודגש כי הסיכוי לתחלואה בשחפת מפעוטות קטן מאחר שמנגנון השיעול בתינוקות אינו מפותח מספיק כדי להפיץ את החיידק. משרד הבריאות ממשיך בבדיקת הנושא ויעדכן את הורי הילדים והציבור ככל שנדרש.
בתוך כך, ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם אתמול (שבת) הנחיות תפעוליות חדשות המתמקדות בטיפול המשולב בשחפת וסוכרת. המדריך נועד לסייע במתן טיפול מקיף וממוקד-מטופל עבור חולים הסובלים משתי המחלות במקביל.
ההנחיות המעשיות כוללות פרוטוקולים לסקירה, מניעה, אבחון וניהול משולב של שתי המחלות, עם דגש על שיפור הנגישות לאבחון ולטיפול.
ד"ר טרזה קסאבה, מנהלת התכנית העולמית לשחפת של ה-WHO, הסבירה כי "חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לפתח שחפת ולסבול מתוצאות טיפול שליליות. הבטחת גישה אוניברסלית לסקירה, מניעה וטיפול בשתי המחלות היא קריטית".
על פי דו"ח השחפת העולמי של ה-WHO לשנת 2024, כ-400,000 מקרי שחפת בעולם מיוחסים לסוכרת וצפויה עלייה במספר המקרים עם העלייה בשכיחות הסוכרת, במיוחד במדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית.
חולי סוכרת מצויים בסיכון מוגבר הן להתפתחות שחפת והן לתוצאות קליניות שליליות, לרבות תמותה. המדריך התפעולי החדש משלים את המסגרת לפעולה משותפת בנושא שחפת ותחלואה נלווית שפורסמה בשנת 2022 ומהווה כלי חיוני עבור תכניות בריאות, שותפים וגורמים רלוונטיים לשיפור המניעה, הניהול והטיפול באנשים עם שחפת וסוכרת.
ד"ר גאי פונס, המנהל בפועל של מחלקת המחלות הלא מידבקות, שיקום ומוגבלות ב-WHO, מדגיש: "שיתוף פעולה הדוק יותר בין שירותי שחפת וסוכרת לא רק יסייע בהפחתת הנטל המשותף של שתי המחלות אלא גם יקדם את סדר היום של כיסוי בריאות אוניברסלי באמצעות חיזוק שירותי הרפואה הראשונית".