בשנת 2024 נרשמה עלייה משמעותית בתחלואה בצהבת נגיפית A בישראל, עם 196 מקרים מאובחנים עד סוף דצמבר. מדובר בשיעור התחלואה הגבוה ביותר שנרשם בארץ מאז שנת 2004, העומד על 1.96 מקרים ל-100,000 נפש.
עוד בעניין דומה
בפרסום מיוחד השבוע של מערך מודיעין בריאות נכתב כי התחלואה החריגה התמקדה בשלושה מוקדים עיקריים: יישובים בדואיים בדרום (כדוגמת אבו קורינאת, מסעודין אלעזאזמה וביר האג'), מספר יישובים בשומרון (בעיקר ביישוב יצהר) ואזור שועפט בירושלים. חשוב לציין כי יישובי השומרון מהווים מוקד התפרצות חדש, שכן לא היתה מוכרת תחלואה באזור זה בעבר. בנוסף, נרשמו שמונה מקרים בקרב עובדים זרים מתאילנד באזור הערבה ועוטף עזה.
בדיקות גנומיות העלו כי מדובר בשתי התפרצויות נפרדות לפחות, כאשר מקור ההתפרצות בדרום שונה מזה של השומרון וירושלים.
ניתוח נתוני ההתחסנות מצביע על קשר אפשרי בין רמת החיסוניות להתפרצות: ביישובי השומרון נמצא שיעור התחסנות נמוך של כ-60% בלבד למנה הראשונה, בעוד שביישובי הבדואים בדרום נרשם שיעור התחסנות גבוה של מעל 90% הן למנה ראשונה והן למנה שנייה.
נזכיר כי צהבת A היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף התוקף את הכבד ומתבטאת כדלקת כבד חריפה. ההדבקה היא צואתית-פומית והתסמינים כוללים חום, עייפות, חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי ראש ובטן והופעת צהבת. ברוב המקרים המחלה קלה וחולפת מעצמה, אך במקרים נדירים (פחות מ-1%) עלולה להתפתח מחלה קשה שדורשת השתלת כבד דחופה.
למרות העלייה בתחלואה, חשוב להדגיש כי שיעור התחלואה בישראל עדיין נמצא ברמה דומה לזו המדווחת במדינות מערביות אחרות (1-3 מקרים ל-100,000 נפש). עם זאת, המצב מחייב ערנות מוגברת של הצוות הרפואי, במיוחד באזורים שבהם זוהתה התפרצות, והקפדה על מתן חיסוני השגרה בהתאם לתכנית החיסונים הלאומית.