חדשות

ירידה בהידבקות בחיידק ה-CPE העמיד לאנטיביוטיקה במוסדות לאשפוז ממושך

דו"ח חדש של משרד הבריאות מסכם עשור להתערבות כלל ארצית להפחתת שיעור התחלואה בזיהום נרכש זה במוסדות שיקום וגריאטריה

שיקום במוסד גריאטרי. אילוסטרציה

דו"ח חדש של משרד הבריאות שהופץ ל-17 המרכזים הגריאטריים והמוסדות לאשפוז ממושך בישראל מצביע על ירידה ברורה במקרים של הידבקות בזיהום נרכש של מאושפזים בחיידק העמיד לאנטיביוטיקה (CPE (Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae בקרב המאושפזים במוסדות אלה. המסמך מסכם פעילות של עשור בהתערבות כלל ארצית למניעת CPE במערך לאשפוז ממושך.

מחברי הדו"ח ציינו כי בתי החולים לאשפוז ממושך מהווים מאגר פוטנציאלי של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. בעקבות העברה של חולים עם תחלואה מורכבת בין בתי חולים כלליים אל מערך האשפוז הממושך, קיים סיכון להיווצרות של "מעגל קסמים" והתפשטות אזורית נרחבת של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.

משנת 2006, כאשר נרשמה התפרצות של CPE, מתמודדת מערכת הבריאות בישראל עם התפרצות מתמשכת של CPE בכל מוסדות הבריאות בארץ. בסקר הימצאות שבוצע בקרב מאושפזים במרכזים הגריאטריים נמצאו אז שיעורי נשאות גבוהים של החיידק. במספר מחלקות נצפה אף שיעור נשאות שהגיע ליותר מ-50%.

היקף התפשטות נרחב של הזיהום מאותו מקור סיכן את המטופלים בהדבקה בחיידק עמיד ואלים. שיעור ההימצאות הגבוה היה כרוך בצורך לאשפז חולים בבידוד ממגע ולזמן ממושך והדבר גם התבטא בעלויות גבוהות.

במאי 2009 גובשה תכנית התערבות במערך לאשפוז ממושך שהקיפה את כל מוסדות האשפוז בארץ וכללה דיווח על הימצאות ומקרי רכישה חדשים של CPE וכן העברת מידע בין המוסדות וזיהוי מוקדם של התפרצויות מקומיות בכל מוסד בארץ.

ואמנם, החל משנת 2013 נצפית ירידה מתמשכת בשיעור ההיארעות של CPE בכלל המערך לאשפוז ממושך. בעקבות עצירת ההתפשטות, במרבית המוסדות אין מקרי הדבקה חדשים במשך חודשים רבים. כן נצפתה ירידה משמעותית בימי הבידוד.

מהדו"ח עולה כי בין 2010 ל-2013 אובחנו עד 35 מאושפזים במוסדות אשפוז ממושך, שיקום וגריאטריה לכל 100 אלף ימי אשפוז עם CPE, אבל כבר ב-2018, הודות למהלך התערבותי, ירד השיעור ל-9 ל-100 אלף ימי אשפוז וב-2019 (נכון לתחילת הקיץ) שיעור זה ירד ל-4 ל-100 אלף ימי אשפוז.

בדו"ח מצוינים המוסדות עם השיעורים הגבוהים ביותר השנה: "הרצפלד" - 13 ל-100 אלף ימי אשפוז, "הרצוג" בירושלים - 11, "שמואל הרופא" בראשון לציון 8 והמוסדות עם השיעורים הנמוכים ביותר: "שהם", ובית הדר באשדוד - 0, בית לוינשטיין ורשת בית בלב - 3 כ"א.

יש לציין כי בגיליון מרץ 2019 של כתב העת Clinical Infectious Diseases פרסם צוות המרכז לבקרה שליטה ומניעת זיהומים של משרד הבריאות דו"ח המציג את ההצלחה המרשימה שהושגה בישראל בהפחתת CPE במוסדות לאשפוז ממושך.

נושאים קשורים:  חיידק עמיד,  אנטיביוטיקה,  עמידות לאנטביוטיקה,  CPE,  זיהום נרכש,  בידוד,  גריאטריה,  שיקום,  חדשות
תגובות