מחקרים - נגיף הקורונה

מוטציה חדשה ומידבקת יותר של הנגיף נמצאה ב-97% דגימות מרחבי העולם

חוקרים מבריטניה: נגיף הקורונה שהתפשט מסין בדצמבר האחרון שונה מזה שמתפשט עתה והשינוי הזה יגרום להתפשטות נרחבת יותר של המגיפה

נגיף הקורונה. אילוסטרציה

צוות חוקרים ב"יוניברסיטי קולג'" בלונדון העוסק בחקר השינויים המוטציוניים שחלו בנגיף הקורונה סבור שעקב מוטציות אלו הוא נעשה יותר עביר וכנראה יותר מידבק. לא ברור עד כמה הוא יותר קטלני - נושא זה עדיין שנוי במחלוקת.

בדיווח על כך ב-BBC נמסר כי הנגיף שהחל להתפשט מסין בדצמבר האחרון שונה מזה שמתפשט עתה בעולם ושינויים אלה סוללים את הדרך למגיפה הרסנית יותר.

עד כה זיהו החוקרים כמה אלפי שינויים שחלו בנגיף בהשוואה ל"מקורי" שזוהה לראשונה בסין. השינויים הם בחומר הגנטי של ה-SARS-Cov2 אבל נראה שכרגע רק אחד שינה את התנהגות הנגיף ומשפיע על היותו יותר מידבק.

בדיווח נמסר כי הנגיף עבור שינויים באיטיות רבה יותר לעומת נגיף השפעת. המוטציה שזוהתה קיבלה את השם D614G והיא בחלבון שיוצר את ה-spike במעטפת הנגיף המשמש לו לחדירה לתאי הגוף שנדבק. המוטציה כאן נתגלתה כנראה באיטליה לאחר ההתפרצות הראשונה בסין והיא נמצאה ב-97% מדגימות שנלקחו בכל רחבי תבל.

ההערכה היא שהמוטציה התחוללה בנגיף סמוך לתחילת ההתפרצות. לא כל החוקרים תומכים בהשערה זאת. אחד מהם, ד"ר תושאן דה-סילבה מאוניברסיטת שפילד, אמר כי לגירסה החדשה של הנגיף יש יתרון סלקטיבי מההיבט האבולוציוני על הקודמת, אבל חסר עדיין מידע מספק לגבי מידת העברתו מאדם לאדם. חוקרים אחרים, הפרופסורים הייריואן צ'וי ומייקל פרזאן ממכון סקריפס בפלורידה, סבורים כי השינויים בחלבון ה"ספייק" שבו משתמש הנגיף לשם חדירה לתוך התאים מאפשרים לו להידבק טוב יותר למעטפת התא וכושר החדירה שלו יעיל יותר.

במחקר שנעשה במרכז לטכנולוגיית הגנום באוניברסיטת ניו יורק על ידי ד"ר נביל סנחנה, באמצעות טכנולוגיית עריכת הגנים קריספר, נמצא שהנגיף שעבר את המוטציה הוא עתה בעל כושר העברה גבוה יותר מאדם לאדם לעומת גירסתו הראשונה – לפחות כך נמצא במעבדתו.

יש סבורים כי ההבדלים הביולוגיים שנמצאו בנגיף הם משמעותיים במידה מספקת כדי לאשש את ההערכה שהמוטציה מאפשרת לנגיף להתפשט טוב יותר באוכלוסיות של בני אדם.

שני מחקרים טוענים כי אצל חולים נמצאו כמויות גדולות של אותו נגיף מוטציוני בדגימות שנלקחו מהם בעת האשפוז וזה מוכיח שהוא עתה מידבק יותר מהגירסה הראשונית שלו. עם זאת, אין עדיין הוכחה שאותם חולים נעשו חולים קשים יותר או שוהים בבית החולים יותר זמן בהשוואה לחולים שנדבקו בגירסה הראשונה של הנגיף.

בנוסף, העובדה שהנגיף נעשה עביר יותר (transmissible) אינה מצביעה על כך שהוא קטלני יותר וייתכן שדווקא להפך. גם אין ראיה לכך, כאמור, שהמוטציות גרמו לכך שהנדבקים יותר או פחות חולים. עם זאת, העומס הוויראלי הוא רק אינדיקציה ליכולת הנגיף להתפשט ולעבור מאדם לאדם אבל לא בהכרח מוכיח שהוא נעשה יותר מידבק.

עוד סבורים החוקרים שמהותה של הפנדמיה הוא במוטציה שעבר ואולי עוד יעבור הנגיף בהמשך. סגרים שהוטלו במדינות שונות, במסגרת ההתערבות הרפואית לבלימת התפשטות המחלה, גרמו לשינויים במידת ההידבקות בנגיף.

גירסת ה-D614G של נגיף היא עתה הדומיננטית יותר, טוענים החוקרים ומעריכים שהגירסה הזאת רגישה יותר לנוגדנים שעשויים להגן על הגוף מפני הזיהום ותוצאותיו. החוקרים ימשיכו למקד את עיניהם בשינויים שהנגיף עובר.

נושאים קשורים:  מגיפת הקורונה,  מוטציה,  חדשות,  נגיף הקורונה,  מחקרים
תגובות