COVID-19 בישראל

50 נשים חולות קורונה בהריון מאושפזות בבתי החולים

עשר מהנשים ההרות במצב קשה – אף לא אחת מהן התחסנה לקורונה | כ-1% מכלל חולי הקורונה בישראל מתחילת המגיפה הן נשים בהריון

הריון. צילום אילוסטרציה

כ-1% מכלל הישראלים שנדבקו וחלו בקורונה מאז תחילת המגיפה במארס 2020 היו נשים בהריון: 7,415 לפי נתוני משרד הבריאות שפורסמו אמש. הבוקר (ב'), תמונת המצב העכשווית מראה כי 50 נשים בהריון או יולדות שנדבקו בנגיף מאושפזות היום בבתי החולים כתוצאה מהסתבכות מחלתן. מהן עשר נמצאות במצב קשה, שמונה במצב קריטי, שבע מונשמות ואחת מחוברת לאקמו. אף לא אחת מהחולות הנמצאות במצב קשה וקריטי חוסנה, גם לא במנת החיסון הראשונה.

מצבר הנתונים שנמסרו ניתן לראות שבמארס 2020 נדבקו בנגיף בישראל 71 נשים בהריון, באפריל 133, במאי 19, ביוני 103, ביולי 567, באוגוסט 688, בספטמבר 816, בנובמבר 288. החל מדצמבר 2020 שיעורן זינק בעשרות אחוזים - 1,238 ובינואר 2021 כבר הגיע ל-2,629.

יתר על כן, שיעור המתחסנות בקרב נשים בהריון, כך לפי הערכות קופות החולים שבהן הן מבוטחות, הוא נמוך: רק 41% ממבוטחות ב"מכבי" (כולל אלו שהזמינו תור וטרם חוסנו) התחסנו עד כה. ב"כללית", שיעור זה נמוך אף יותר – 31%, ב"לאומית" 28% וב"מאוחדת" 27%.

שיעורים אלה מדאיגים מאוד את מערכת הבריאות. בין ההסברים לכך: רוב הלא מחוסנות הן מהמגזר החרדי ומושפעות בהימנעות מלהתחסן מקרובי משפחה שמציגים נימוקי כזב לגבי בטיחות החיסון. כמו כן, הן מושפעות מכתבות במדיה החברתית שמפיצים מתנגדי חיסונים.

לכך מצטרפת גם העובדה שבתחילת מבצע החיסונים הנרחב שהחל בישראל, אנשי מקצוע במשרד הבריאות הביעו דעה נגד חיסון נשים בהריון, בהתבסס על היעדר או מיעוט נתונים מספקים מהניסויים הקליניים שערכו החברות מפתחות החיסונים בדבר השפעתם על נשים הרות. בהמשך, חזרו בהם בכירי משרד הבריאות מהערכות קודמות אלו ובשבועות האחרונים הם שבים ומדגישים ללא הרף, כולל בקמפיין הסברתי ייעודי בטלוויזיה הממוקד בנשים הרות, שעליהן להתחסן, במיוחד כאשר הן בשלבי הריון מתקדמים. זאת בעקבות קונצנזוס עולמי שנשים בהריון נמצאות בסיכון גבוה לחלות ולכן עליהן להתחסן לשם מניעה.

הקריאה להתחסנות החלה בינואר. גם המועצה הלאומית לרפואת נשים במשרד הבריאות, בנייר עמדה מיוחד, החלה להמליץ על חיסון לנשים הרות, מניקות ולזוגות במהלך טיפולי פוריות. בנייר העמדה, שפורסם בשיתוף האיגוד הגינקולוגי והאיגוד הישראלי לחקר הפוריות, נכתב בין השאר: "המחלה שמחולל נגיף הקורונה עלולה לפגוע במהלך ההריון, לגרום למחלה חמורה יותר בנשים בהריון ולגרום ללידה מוקדמת".

בתחילת החודש האחרון הרחיב משרד הבריאות אכן את המלצותיו להתחסנות מפני קורונה לכל קבוצות הגיל שמעל 16 והודיע כי הוא ממליץ במיוחד לנשים הרות להתחסן בכל שלבי ההריון. לפי המשרד, ההמלצה להתחסן בכל שלבי ההריון "מתבססת על כך שאין כל הוכחה על נזק לעובר או למהלך ההריון כתוצאה מהחיסון ולא מוכר מנגנון ביולוגי היכול להצביע על אפשרות כזאת".

לפי דיווחי בתי החולים שבהן מאושפזות עתה 50 הנשים ההרות, אצל כמעט כולן אובחן הוריאנט הבריטי של הנגיף שהוא מידבק יותר, מתפשט ביתר מהירות לסביבתו מהגרסה המקורית וגם אלים וקטלני. כמה מאותן נשים הגיעו מאוחר מדי לבתי החולים לקבל את הטיפול שהיה יכול, לפחות בחלק מהמקרים, למנוע את מצבן הקשה. בלא מעט מקרים נאלצו בבתי החולים ליילד מוקדם מהצפוי.

השבוע (בלילה שבין שבת לראשון) נפטרה חולת קורונה בת 32, חרדית ואם לארבעה מגבעת זאב בירושלים, ללא מחלות רקע, שהיתה בשבוע ה-30 להריונה החמישי. המאמצים להצילה את האם והעובר על ידי צוות רב תחומי בבית החולים הדסה עין כרם שכלל רופאים מומחים בטיפול נמרץ והרדמה, מיילדות וגינקולוגיה, צוות אקמו ומנתחי לב חזה, עלו בתוהו. מיד לאחר שנודע דבר מותה, התברר כי אחר מקרובי משפחתה ייעץ לה שלא להתחסן, בעוד אחרים כבר התחסנו. היא גם שמעה עצות מסוג זה ברשת חברתית. אתמול התבטא אחד מקרובי משפחתה: "היא היתה בכל זאת על סף קבלת חיסון".

ההידרדרות במצבה היתה מהירה מאוד. האישה הגיע לבית החולים ביום שלישי שעבר ליחידת טיפול נמרץ, עקב מצוקה נשימתית וכבר אז היה ברור שהיא חולה במצב קשה. במוצ"ש הידרדר מצבה במהירות לכשל רב-מערכתי. לפני כן שכנתה, אם לשמונה ילדים, נפטרה לאחר שנדבקה בנגיף.

מבתי החולים לניאדו, רמב"ם, וולפסון ובילינסון, נמסר כי אושפזו בהן או מאושפזות עתה נשים הרות, כולן בשנות ה-30 שלהן, עקב מצב קשה וסיבוכים. גם אלו שכבר חל שיפור במצבן בעקבות הטיפול במחלקת טיפול נמרץ כללי סובלות מתסמינים שונים ומנזק לריאות וזקוקות להמשך טיפול אינטנסיבי ולשיקום.

בנוסף, בשבוע שעבר מת עובר של חולת קורונה בת 29 שהיתה בשבוע ה-25 להריונה. לפי הערכת הרופאים ב"אסותא-אשדוד", העובר מת כתוצאה מהידבקות בנגיף – אחד המקרים הבודדים בעולם שעליהם ידוע עד עתה.

נושאים קשורים:  הריון וקורונה,  חדשות,  19-COVID,  חיסון לקורונה
תגובות
אנונימי/ת
22.02.2021, 18:47

רק לדייק. מרבית החולות הקריטיות הדרדרו עוד לפני שהחלו לחסן נשים בהריון

כתבה מאוד לא מקצועית ולא אמינה: א) העובר מת מקורונה . ממתי עוברים מתים מוירוסים ? שכיחות של IUFD הוא 1:800 הייתי מצפה ללפחות 10 עוברים נוספים בקבוצה זאת ש"ימותו מקורונה" כך שאולי הקורטנה "שומרת" ב) ההריון מחמיר את המחלה?? מאיפה הנתון מהנתון האחרון של DOCTORS בינואר מתוך 1700 הריוניות נדבקות 10 במצב קשה . דהיינו 0.5% מסדד הנתונים של משרד הבריאות בין 0.6- 2.6 % מנשים באותו הגיל במצב קשה ג)בועדה טוענים "לא מוכר מנגנון ביולוגי היכול להצביע על אפשרות כזאת"." אנשי ועדה מכובדים האם אתם מוכנים להסביר לי מנגנון ביולוגי שעובד בDES? בתלידומיד ? בחומצה רטינואית וכו ד) האם אתם מכירים את מנגנון הFIRS? דהיינו מה קורה לכשמשפעלים את המערכת האימונת העוברית .( דבר שהMRNA עלול לעשות אם יעבור שליה) ה)שאלתם רופאי ילדים למה לא מחסנים ילדים ואתם עם יד קלה על הגה חיסון העוברים

24.02.2021, 11:09

מסכימה לגמרי. הקלות של קבלת החלטות לחסן את האוכלוסיה הזאת ממש מדאיגה.

אנונימי/ת
24.02.2021, 12:20

יתכן שאתה צודק , עובדתית - אבל משרד הבריאות הוא שהפיץ נתונים אלו בין שאתה מסכים להם או בין שלא. יש להניח שגורם מקצועי במשרד הזה סיפק את הנתונים לכתבים. הם אינם אמורים לבדוק זאת - גם כאשר יש מקום לתהות "מהיכן לקחו את הנתונים הללו" ומהי המגמה בפרסום - אולי לשם הפחדה, אולי כ"מקל בראש" למי שלא התחסן....