COVID-19 בישראל

חוקרי האונ' העברית: צמצום המגבלות יוביל לעלייה בהדבקה

צוות חוקרי האוניברסיטה העברית לשרי קבינט הקורונה: "התחסנות של חצי מיליון עד מיליון ישראלים נוספים עשויה להפחית במקדם ההדבקה ולבלום את המגיפה"

"עיקר הלא מחוסנים עתה הם הורים צעירים ובני נוער – כלומר מגיל 12 עד 40". צילום: Jamal Awad/ פלאש 90

צוות מהאוניברסיטה העברית בירושלים והדסה, המנטר את מצב תחלואת הקורונה בישראל, העביר הבוקר (א') לשרי הממשלה דו"ח משלו: התחלואה הקשה ממשיכה לעלות בהתאם לצפי ובהתאם לקצב העלייה בנדבקים. ניכרים הבדלים בין התחלואה הקשה בגל הזה לגלים הקודמים. אנו מפרשים אותה כהשפעה של ההתחסנות".

על פי הדו"ח, ניכר עיכוב משמעותי במגמת התחלואה הבינונית, הקשה והקריטית בגל זה לעומת השנה שעברה. מספר המאושפזים כרגע יציב. *אם אכן הבדלים אלה ימשיכו, הרי שהשפעת ההתחסנות מתבטאת בשינוי המהלך הקליני של המחלה, ובמיוחד במניעה ועיכוב הידרדרות ממצב בינוני לקשה ולהנשמה ותמותה", מציינים מחברי הדו"ח וסבורים כי "יש לעקוב אחרי שינויים אלה, שיכולים לשנות את אופן ההתייחסות לחולה במצבים השונים ואת רמת הסיכון המוגדרת לו. כרגע, התמותה ומספר המונשמים קטנים מאד. יש לוודא כי מסקנות אלו נשמרות בהמשך.

*מקדם ההדבקה", צוין בדו"ח, "הוא עתה סביב 1.4 על אף היעילות החלקית במניעת הדבקה. המשמעות היא שהתחסנות של חצי מיליון עד מיליון ישראלים נוספים עשויה להפחית במקדם ההדבקה ולהורידו אל מתחת ל-1 ולהוביל לבלימת המגיפה".

השוואה שערכו חוקרי האוניברסיטה העברית עם הולנד ושוויץ מדגימה שצמצום מגבלות עלול להוביל לעלייה גבוהה במקדם ההדבקה האפקטיבי. במקרה כזה, לא ניתן יהיה לקיים שגרת חיים לאור תפוצה רחבה מאד ולו רק לאור הבידודים ההכרחיים.

עוד צוין כי עיקר הלא מחוסנים עתה הם הורים צעירים ובני נוער – כלומר מגיל 12 עד 40. "התחסנותם, שתאפשר הורדת מקדם ההדבקה, תסייע בפתיחת שנת הלימודים כסדרה, סבורים מחברי הדו"ח ומציינים: "לאור זאת, להגברה המשמעותית של מבצע החיסון יש פוטנציאל לאפשר התייצבות באורח חיים סדיר לצד הקורונה, לקראת פתיחת שנת הלימודים. לכן, יש לעודד התחסנות מהירה של האוכלוסיה שאיננה מחוסנת, לצד הגברה של מגבלות רכות, כגון כללי התו הירוק".

מחברי הדו"ח הם פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' דורון גזית ופרופ' נדב כץ ממכון רקח לפיזיקה, יחד עם פרופ' רונית קלדרון-מרגלית ופרופ' רן ניר-פז מבית הספר לבריאות הציבור ורפואה קהילתית באוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה.

דו"ח זה מצטרף לתחזית של פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן שהוצגה אמש בערוץ. פרופ' סגל ציין כי "חלק מהעלייה בתחלואה נובעת מהעלייה כדי 30% במספר הבדיקות שנעשו בשבוע שעבר. אולם, שיעור החיוביים הנמוך יחסית – כ-1.5% – מצביע על שליטה טובה יותר ועל קטיעת שרשראות ההדבקה".

קודם לכן נמסר כי בבדיקה שערך משרד הבריאות בשבוע שעבר עלה כי רוב המחוסנים שנדבקו בנגיף הקורונה בגל הנוכחי ושהו במקומות הומי אדם לא הדביקו אנשים נוספים. 10% הדביקו אדם אחד בלבד, 3% הדביקו בין שניים לשלושה אנשים. המחוסנים שאומתו לקורונה השתתפו במופעי תרבות, נכחו באולמות אירועים, שהו במסעדות ובחדרי כושר אך לא גרמו להפצה נרחבת של התחלואה. כ-80% מהם לא הדביקו אפילו אדם אחד. הערכה: רוב ההדבקות היו בבתים פרטיים ובאירועים משפחתיים שבהם קירבה וחשיפה גבוהות יותר ואחוז ההדבקה גבוה יותר.

נושאים קשורים:  האוניברסיטה העברית,  קבינט הקורונה,  מקדם הדבקה,  חיסונים,  חדשות,  19-COVID
תגובות
27.07.2021, 18:42

שקרנים

29.07.2021, 06:49

"השוואה שערכו חוקרי האוניברסיטה העברית עם הולנד ושוויץ מדגימה שצמצום מגבלות עלול להוביל לעלייה גבוהה במקדם ההדבקה האפקטיבי. במקרה כזה, לא ניתן יהיה לקיים שגרת חיים לאור תפוצה רחבה מאד ולו רק לאור הבידודים ההכרחיים." עיניים להם ולא יראו? ההדבקה בהולנד ב'גל האביב' האחרון לא הביאה לגל של תמותה. הוירוס הפך לאנדמי.